Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού Σ.Ο.ΔIA ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Αθηναίων στην ημερίδα Sharing Economy την Τρίτη 23/10/2018, ως ο παλαιότερος και ο πιο πολυσυλλεκτικός σύλλογος. Τα μέλη του, προσφέρουν μέσω πλατφορμών από ένα δωμάτιο έως πολυτελή εξοχικά σε νησιά ή διαθέτουν εταιρίες διαχείρισης κατοικιών τρίτων.
O Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού συνομίλησε δημόσια με τον κ. Γιώργο Πιτσιλή Πρόεδρο της ΑΑΔΕ, την εκπρόσωπο πολιτικής της Airbnb Σοφία Γκιούσου, τον πρόεδρο του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Αλέξανδρο Βασιλικό και τον Αλέξανδρο Καραβίτη της Syncbnb.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων όπως της Φλωρεντίας και της Βαρκελώνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων κος Καμίνης πήρε επίσης θέση, για τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες και για τις δυνατότητες ρύθμισης της δραστηριότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαταραχή της τοπικής κοινωνίας.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Οι περιορισμοί είναι κάτι που συζητείται ευρέως σε πολλές πόλεις του κόσμου. Ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Πέγκας ήταν πολύ εύστοχος αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που έχει φέρει στην η πόλη, μία πόλη που μέχρι και το 2010 δεν υπήρχε καν στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Από την άλλη, ο Δήμαρχος Σαντορίνης μίλησε για περιορισμούς λόγω των 15.000 καταλυμάτων στο νησί που έχουν προστεθεί. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Σαντορίνη ΔΕΝ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά ένα μικρό νησί που όχι μόνο δεν βιώνει κρίση αλλά υποδέχεται περισσότερους τουρίστες από όσους ίσως μπορεί να αντέξει.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ
Η Ρομiνα Τσίτου, ομιλήτρια της ημερίδας και ταμίας του Δ.Σ. του συλλόγου μας, έκλεισε την ημερίδα δίνοντας την ανθρώπινη διάσταση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική διαφορά της Αθήνας με πόλεις που προχωρούν σε περιορισμούς:
Το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Τορόντο, η Βαρκελώνη, ΔΕΝ βιώνουν οικονομική κρίση και ανεργία όπως εμείς. Δώσαμε παραδείγματα μελών μας που – παρά τα προσόντα και την εργασιακή τους εμπειρία – ήταν άνεργοι και αντί να φύγουν στο εξωτερικό, αξιοποίησαν τις ιδιοκτησίες τους, γίνανε οικοδεσπότες και ουσιαστικά δημιούργησαν εργασία για αυτούς αλλά και έσοδα στις μικροεπιχειρήσεις της γειτονιάς τους. Σε μια πόλη με 150.000 κενά διαμερίσματα, τα 7.300 προσφέρονται πια ως καταλύματα σε τουρίστες. Είναι μια αναλογία που δεν αποτελεί απειλή. Οι άνθρωποι που ευεργετούνται από την τουριστική ανάπτυξη, θεωρούμε ότι είναι σε πολύ μεγαλύτερη αναλογία από αυτούς που ενοχλούνται.
Η ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ταξιδιώτες τονώνει την αγορά, ειδικά σε περιοχές που πριν την τουριστική ανάπτυξη ήταν απαξιωμένες. Ο τουρισμός ανοίγει μαγαζιά, δημιουργεί νέες επιχειρήσεις, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους και να πληρώσουν τους φόρους τους πλέον είναι συνεπείς και παραγωγικοί.
Έτσι, κατοικούνται περιοχές του κέντρου που πριν είχαν χιλιάδες κενά σπίτια όπως η Κυψέλη και το Μεταξουργείο.
ΜΑ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ!
Το ότι αστικοί ενοικιαστές προσανατολίζονται πλέον και σε άλλες περιοχές πέραν αυτών γύρω από το αρχαιολογικό κέντρο (όπως το Μετς, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα) το θεωρούμε θετικό για την πόλη καθώς αναπτύσσονται και άλλα μέρη γύρω από το κέντρο. Φυσικά, καμία υπερβολή δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η μαζική εξαγορά ακινήτων από επενδυτές είναι αυτό που μας προβληματίζει ως Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού, διότι όσοι έχουμε ένα, δύο, τρία, πέντε ακίνητα πασχίζουμε για να προβάλουμε τον τοπικό μας πολιτισμό έχοντας άμεση επαφή με τους ξένους. Όταν μια μεγάλη επενδυτική εταιρία εξαγοράσει 100 διαμερίσματα, θα έχει στόχο το κέρδος, χωρίς να υπολογίσει αντίστοιχα την ανάπτυξη και την βοήθεια των τοπικών επιχειρήσεων.
Χαιρετίσαμε θετικά κλείνοντας την ομιλία μας, την δημιουργία του Μητρώου γιατί θεωρούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει έσοδα, συνεπώς πρέπει να φορολογείται. Οι περιορισμοί όμως, ειδικά στις ημέρες λειτουργίας (π.χ να ενοικιάζουμε μόνο για 120 μέρες), είναι ικανοί να καταστρέψουν αυτή την νέα πτυχή της ελληνικής οικονομίας, την οικονομία διαμοιρασμού. Επιτέλους “κάτι πάει καλά” στη χώρα μας. Πρέπει να αφήσουμε να αυτορυθμιστεί η αγορά, εξ’ άλλου το Μητρώο θα βγάλει εκτός αγοράς όσους δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι κακές κριτικές στις πλατφόρμες θα βγάλουν εκτός αγοράς όσους δεν έχουν τα προσόντα να το κάνουν καλά. Με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να επιστρέψουν στην αστική μίσθωση.
Αυτά δημοσιοποιήσαμε, δίνοντας ένα νέο στοιχείο, που δεν ακούστηκε από τους άλλους ομιλητές. Τους ανθρώπους πίσω από τις καταχωρήσεις της Airbnb. Είμαστε κι εμείς μια δραστήρια κοινωνική ομάδα που προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά στον τόπο μας & πρέπει να φροντίσουμε συλλογικά, το κράτος, οι Δήμοι και ο Σύλλογός μας, να την προστατέψουμε.